Olemme nyt käyneet läpi miten kerrostumme ja mitä vaikutteita ympärillämme on. Ymmärrämme ehkä vaikuttimia toiminnassamme ja toivottavasti näemme itsemme arvostavin silmin.

Mistä pukeutumisessa on sitten kyse? Olemme aikojen alussa alkaneet pukemaan itseämme, jotta saisimme suojaa kylmää, tuulta tai kuumaa vastaan. Olemme kertoneet kenen heimoon kuulumme tai mistä yhteiskuntaluokasta tulemme. Vielä nykyäänkin me suojaamme itseämme ja viestimme toisillemme pukeutumisellamme. Emme voi juurikaan päättää laitammeko aamulla vaatteet päälle, pukeutuminen on osa elämäämme ja kulttuuriamme.

Tarve vs. Todellisuus on omien tarpeiden peilaamista todelliseen tilanteeseen. Ennen kuin määrittelet itsellesi tyyliä, käyt läpi omaa vaatekaappia, hankkiudut eroon ylimääräisistä tai ostat uutta, suosittelen pohtimaan tämän vaiheen tarkasti läpi.

Analysoi kuinka ja missä vietät aikaasi, millaisia tarpeita sinulla on. Mikäli oma arki täyttyy rennosta konttorityöstä ja vapaa-ajasta lasten kanssa, vaatekaapin todellisuus, eli 10 blazeria eivät vastaa tarvetta. Jos vaatekaappi on täyttynyt biletopeista ja hepeneistä, ei asiantuntijarooliin astuminen ole helppoa vakuuttavuutta haettaessa. Mikäli aikasi jakautuu 50/työ, 25/koti ja askareet, 20/ulkoilu ja liikunta, 5/elokuvat, illalliset, illanvietot tms. voit myös miettiä jakautuuko vaatekaappisi sisältö näiden tarpeiden mukaan. Onko vaatekaappisi sisältö tasapainossa?

Pohdi onko kaikkiin erilaisiin tilanteisiin helposti löytyvät, yhdisteltävät sekä mukavat kokonaisuudet? Missä sinulla on eniten haasteita? Voit kirjoittaa paperille erilaiset tarpeesi ja miettiä mitä se tarkoittaa konkreettisesti pukeutumisen suhteen. Puuttuuko johonkin tiettyyn tarpeeseen vastaavat kokonaisuudet tai onko joitakin vaatteita aivan liikaa?

Samalla on hyvä miettiä omaa ostokäyttäytymistä. Miten vaatekaappi on päätynyt siihen tilanteeseen missä se nyt on? Onko minulla ongelmana impulssiostaminen vai se etten osaa ostaa uutta? Millaisia tunteita ostoprosessiin liittyy? Onko ostamiseni tai vaatekaapin sisällön rakentaminen suunnitelmallista? Tärkein kysymys itselle sovituskopissa on: Tarvitsenko VAI haluanko? Ostokäyttäytymisen havainnointi ja läpi käyminen auttaa hallitsemaan omaa käyttäytymistä ja tekemään suunnitelmallisempia ratkaisuja.

Kun olet määritellyt tarpeesi ja miettinyt kuinka tarve vastaa todellisuutta, voimme lähteä miettimään pukeutumista ja vaatteita konkreettisella tasolla. Seuraavassa osassa pääsemme kiinni omiin mieltymyksiin.