Istuvien vaatteiden löytäminen on vaikeaa. Mitoituksia tehdään usein vain yhdelle vartalotyypille, josta on tehty standardi. Tuo vartalomalli on melko suora ja melko pitkä. Se on oikeanlainen vartalotyyppi, kaikki ovat! Mutta miksi vaatteita tehdään pääsääntöisesti vain tuon yhden standardin mukaan?

Vaatevalmennuksissa törmään usein siihen uskomukseen, että oma vartalo olisi jotenkin väärän mallinen, koska istuvia vaatteita ei tahdo löytyä. Tähän totean aina, että ihminen ei ole väärän mallinen, vaate on. Tällöin oikean mallinen vaate ei ole löytänyt kohdettaan.

Ennen vaatteet tehtiin mittatilaustyönä yksittäisille ihmisille ja sovitettiin istuviksi. Massatuotannon yleistyessä mitoituksia ryhdyttiin standardisoimaan, jotta voitaisiin tehdä enemmän kerralla. Suomessa käytetään mitoituksiin yleisiä mittataulukoita joihin mitataan laaja otanta erilaisia ihmisiä. Uusin naisten taulukko on päivitetty 2001, sen tarkastusmittaukset tehtiin vuosina 1999-2001. Mittataulukossa on naisille 2 ikäluokkaa, 6 pituusluokkaa ja 6 vartalotyyppiä ja lisäksi vielä 3 eri vyötärötyyppiä. Yleisesti Suomessa mitoitukseen käytetään B mittataulukkoa, jonka kuvaus on normaali lantio. Tähän vartalotyyppiin kuului eniten tarkastusmitattuja, lähes 30% ihmisistä. Keskipituus naisilla on 164,5cm. Näin siis Suomessa ja jokaisessa maassa on omat keskiarvonsa vartaloissa sekä mitoituksissa.

Meillä täytyisi olla paljon enemmän eri tavoin mitoitettuja vaatemallistoja, jotta jokainen voisi kokea olevansa oikean mallinen. KUDE vaatteiden mitoitus on kaiken lähtökohta. Rakastan millien hiomista ja geometrista ajattelua, pohtimista miten mikäkin vaate istuu päälle. Käytän mitoituksissa C vartalotyyppiä eli lanteikasta ja pituusluokkaa 160cm. Eli käytännössä KUDE mallisto on mitoitettu ”normaalia” kurvikkaammalle ja lyhyemmälle naiselle. Suunnittelen tuotteet kuitenkin niin, että ne istuisivat mahdollisimman monenlaisille naisille ja näin on käytännössäkin todettu. Olemme pomppineet ilosta asiakkaiden kanssa kun kerrankin löytyy se istuva mekko ja saanut hurmaantuneita kommentteja siitä, että ihanaa kun teet vaatteita myös meille pylleröille! Siispä minulle jokainen nainen on ainutlaatuinen ja oikeanlainen ja teen kaikkeni, jotta ilo ja hymy pysyy malliston matkassa!

Lähde mittataulukkofaktoihin: Naisten vaatetuksen mittataulukko N-2001