Kuten jo aiemmin kirjoitin, niin mielestäni laatu on ekologista. Toinen äärettömän tärkeä askel ekologiseen ja järkevään kuluttamiseen on järjen käyttö. Tulemme aina tarvitsemaan vaatteita jo käytännöllisistä syistä (sää, suoja, tuki…), mutta miksi tarve ja järkevyys unohtuvat usein ostotilanteessa?

Suunnitelmallinen vaatteiden ostaminen on kaikkein ekologisinta. Alennusmyynnistä mielijohteesta ostetut tuotteet, jotka jäävät kaapin perälle pölyttymään, ovat pahin vaihtoehto uutta ostettaessa. Alennushuumassa ja yleensäkin vaatteiden ostamisessa kannattaa miettiä ja huomioida seuraavia yksinkertaisia asioita:
1. Tarvitsenko oikeasti tätä vaatetta? Ensimmäinen ja tärkein kysymys, haluaminen ei ole oikea tarve.
2. Mihin käyttöön vaate tulee? Vastaako laatu käyttötarkoitusta? Jos vaate maksaa pari euroa, se tuskin on kovin laadukas.
3. Minkä vaatteen kanssa käytän, mihin asukokonaisuuteen yhdistän?
4. SOVITA! Älä osta sovittamatta, vaikka halvalla saisikin.
5. Jos et ole varma ostopäätöksestä, jätä ostamatta tai jätä tuote varaukseen. Alennus ei ole syy ostaa, jos tarvetta ei muuten ole ja päätös epäilyttää.

Onpa tuttavapiirissäni sanottu, että pieni Outi istuu ostotilanteessa olkapäällä ja kysyy: Tarvitsetko tätä oikeasti? Kysymys ei ole kiva, mutta niin tarpeellinen. Itse olen alkanut välttelemään alennusmyyntejä ja ostan silloin kun tarvitsen. Olen joutunut opettelemaan tavan ja joudun itsekin toistelemaan kysymyksiä päässäni, kun vimma iskee. Alennusmyynnit ovat oire sairaasta kulutuskulttuurista ja ylituotannosta, kapinoidaan!