Kulutusyhteiskunta on patistanut meitä kuluttajia jo pitkään kuluttamaan, shoppailemaan, ostamaan, hamstraamaan. Ostopäätös täytyisi tehdä sekunneissa, mieluusti harkitsematta ja päähänpistosta. Enemmän, enemmän, luotolle, osamaksulla – osta hyväksyntää, osta identiteetti! Pidä Suomi talouskasvussa, osta osta!

Haluan julistaa harkitsevan ja säästäväisen kuluttajan ihanteeksi! Nopea ja halpa ostos antaa mielihyvää hyvin lyhyeksi aikaa ja kotona saattaa odottaa ostoskrapula. Harkittu ostos, johon on jouduttu jopa hieman säästämään, antaa aivan varmasti enemmän mielihyvää kuin pikavaate. Vaatteiden hinnat on painettu niin alas, etteivät ihmiset enää edes osaa ihmetellä sitä. Miksi ostaa t-paita 40€ kun sen saa 4€ toisesta paikasta? Ostopäätöstä ei saisi määritellä hinta: kun halvalla saa, niin voin ostaa 10kpl ja heittää aina menemään kun käytössä ruttaantuu. Loogista?

Ennen vaatteisiin on jouduttu todella säästämään ja niitä on kohdeltu kuin arvotavaroita, kuin designia nykyään. Mihin on kadotettu odotus, riemu ja tunneside, joka liittyi jokaiseen vaatekappaleeseen? Itselleni on jäänyt mieleen fuxian punainen verkkapuku, jonka sain kummeiltani lahjaksi kun aloitin koulutieni. Käytin puvun aivan loppuun, vaikka  polvessa pian reikä pilkottikin kaatumisen seurauksena. Silti ekaluokkalaisen ryhmäkuvassa istui iloisesti virnistelevä takkupää.

More love – less shopping!